Czekoladowy „skyrnik” na zimno

dnia

Dopiero niedawno odkryłam jogurty Skyr i od tej pory często z nich korzystam w owsiankach czy puddingach chia. Tm razem postanowiłam wypróbować je jako bazę zdrowszej wersji sernika – czyli „skyrnika” na zimno 😉 Musze przyznać, że waniliowy Skyr sprawdził się na medal 🙂 Czekoladowy Skyrnik wyszedł pyszny – cała porcja zniknęła w zaledwie jeden dzień!

Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:

  • 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 65 g masła
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 opakowania jogurtu Skyr waniliowego
  • 150 ml kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • pół tabliczki deserowej czekolady
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • ewentualnie pestki granatu do dekoracji

Obie czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Ciasteczka rozgniatamy na drobne kawałki. Dodajemy masło i jedną płaska łyżkę kakao – miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Masę ciasteczkową wciskamy w dno. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy Skyr i dalej ubijamy. Dodajemy płaska łyżkę kakao i dalej ubijamy. Wlewamy rozpuszczona (i ciut przestudzoną) czekoladę – miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej wody). Dodajemy do masy i miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować pestkami granatu.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *