Gdybym miała wskazać przepis, z którego skorzystałam najwięcej razy – byłaby to krajanka z kruszonki. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych ciast – taka opcja awaryjna na wypadek niezapowiedzianych gości, którzy wpadną dosłownie za chwilę 😉 Przepis znalazłam dawno w internecie na forum Galeria Potraw.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- słoiczek (240 g) konfitury – nasza ulubiona to jagodowa
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone masło. Zagnieść kruszonkę (z ciasta powstaną drobne suche grudki). Dodać jajko i jeszcze raz zagnieść. Blaszkę (20 cm x 20 cm lub 20 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta (2/3) przełożyć do foremki, wyrównać i lekko wcisnąć. Na cieście równomiernie rozsmarować konfiturę. Posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić gdy jest jeszcze ciepłe.
Ciasto jest idealne do zabrania na piknik, w podróż albo do szkolnej śniadaniówki.
Smacznego 🙂