Krajanka z kruszonki

dnia

Gdybym miała wskazać przepis, z którego skorzystałam najwięcej razy – byłaby to krajanka z kruszonki. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych ciast – taka opcja awaryjna na wypadek niezapowiedzianych gości, którzy wpadną dosłownie za chwilę 😉 Przepis znalazłam dawno w internecie na forum Galeria Potraw.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • słoiczek (240 g) konfitury – nasza ulubiona to jagodowa

Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone masło. Zagnieść kruszonkę (z ciasta powstaną drobne suche grudki). Dodać jajko i jeszcze raz zagnieść. Blaszkę (20 cm x 20 cm lub 20 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta (2/3) przełożyć do foremki, wyrównać i lekko wcisnąć. Na cieście równomiernie rozsmarować konfiturę. Posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić gdy jest jeszcze ciepłe.

Ciasto jest idealne do zabrania na piknik, w podróż albo do szkolnej śniadaniówki.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *