To ciasto robimy nie tylko na Wielkanoc 🙂 Przy innych okazjach nazywamy je po prostu „Tartą kajmakowo – czekoladową” 😉 Idealnie łączy słodycz kajmaku ze smakiem gorzkiej czekolady. Ta wersja ciasta niw wymaga chłodzenia w lodówce – więc ten mazurek zrobicie naprawdę ekspresowo.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 200 g gęstej śmietany (u mnie 36%)
- 1 żółtko
- puszka kajmaku (510 g)
- 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- orzechy do ozdobienia
Z mąki, masła, żółtka i 1 łyżki śmietany zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W garnuszku podgrzewamy dość mocno resztę śmietany. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki gęsty krem czekoladowy.
Na upieczony spód nakładamy warstwę kajmaku. Na kajmak nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Dekorujemy dowolnie orzechami, Wstawiamy do lodówki żeby masa stężała.
Smacznego 🙂