Mazurek wiśniowy

dnia

Co roku na Wielkanoc piekę mazurki. Od kilku lat dwa te same mazurki – tak bardzo nam smakują 🙂 Pierwszy z nich to mazurek wiśniowy – niezbyt słodki, lekki, taki świeży w smaku.

Przepis na ten mazurek znalazłam w książce „Moje wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej.

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i przekładamy do foremki lub tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 250 g mrożonych wiśni
  • 1  1/2 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W małym garnuszku mieszamy owoce z cukrem – aż owoce puszczą sporo soku i cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytrynu i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Podgrzewamy przez chwilę i zdejmujemy z kuchenki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej wody) i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

Składniki na krem wiśniowy:

  • 125 g serka mascarpone
  • niepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej (bez owoców)
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki miksujemy na gładki krem.

Do posypania mazurka:

  • małe bezy (u mnie 4 sztuki)

Upieczony spód smarujemy kremem wiśniowy. Dekorujemy wiśniami z frużeliny. Posypujemy pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki – żeby krem dobrze stężał.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *