Orkiszowy placek z truskawkami

dnia

Dziś modyfikacja poprzedniego przepisu – czyli tym razem zapraszam na najprostszy placek – ale z truskawkami i w trochę zdrowszej wersji 🙂

Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej + 20 g
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 90 g masła
  • około 350 g truskawek
  • 90 g ksylitolu / erytrolu
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 bardzo duże jajko

Z szklanki mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wciskamy i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Truskawki kroimy . Dodajemy 20 g mąki oraz ksylitol / erytrol i mieszamy. Roztrzepujemy jajko z cukrem z wanilią i zalewamy nim truskawki. Mieszamy aż wszystkie kawałki truskawek będą pokryte roztrzepanym jajkiem. Przekładamy na gorący podpieczony spód. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *