Owsiana krajanka z kruszonki z truskawkami i rabarbarem

dnia

Korzystam w pełni z sezonu na truskawki i rabarbar 🙂 Tym razem prosty i ekspresowy deser – kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Punktem wyjścia był dla mnie ten przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-z-malinami-i-orzeszkami-pini – pozmieniałam w nim jednak kilka rzeczy. Krajanka wyszła pyszna, lekka, ale jednocześnie sycąca – idealny letni wypiek!

Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 g płatków owsianych
  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 100 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • 200 g truskawek pokrojonych na nieduże kawałki
  • płatki migdałowe do posypania

W misce mieszamy obie mąki, płatki i masło – wyrabiając rękami jak na kruszonkę. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny i jeszcze raz wyrabiamy. W drugiej misce mieszamy rabarbar z truskawkami. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy 2/3 kruszonki lekko ja wciskając. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy resztą kruszonki. Po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *