Korzystam w pełni z sezonu na truskawki i rabarbar 🙂 Tym razem prosty i ekspresowy deser – kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Punktem wyjścia był dla mnie ten przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-z-malinami-i-orzeszkami-pini – pozmieniałam w nim jednak kilka rzeczy. Krajanka wyszła pyszna, lekka, ale jednocześnie sycąca – idealny letni wypiek!
Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 160 g płatków owsianych
- 200 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 100 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
- 200 g truskawek pokrojonych na nieduże kawałki
- płatki migdałowe do posypania
W misce mieszamy obie mąki, płatki i masło – wyrabiając rękami jak na kruszonkę. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny i jeszcze raz wyrabiamy. W drugiej misce mieszamy rabarbar z truskawkami. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy 2/3 kruszonki lekko ja wciskając. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy resztą kruszonki. Po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut.
Smacznego 🙂