Piernik staropolski

dnia

To chyba jeden z najbardziej popularnych w internecie pierników -na który ciasto trzeba zagnieść minimum 4 tygodnie przed Świętami. Aż sama jestem zaskoczona, że nigdy wcześniej go nie upiekłam 😉 W tym roku nadrabiam te zaległości – i piernik upieczony już czeka na jutrzejszą Wigilię. Myślę, że wejdzie na stałe na listę naszych świątecznych ciast!

Wiele osób – piekąc ten piernik sięgało po przepis z blogu Moje Wypieki – więc i ja z niego skorzystałam. Przeliczyłam go tylko na zdecydowanie mniejszą porcję. Piernik wyszedł naprawdę pyszny!

Składniki na 3 foremki 15 cm x 20 cm (ja skorzystałam z foremek jednorazowych):

  • 160 g miodu wielokwiatowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 85 g masła + 40 g
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 45 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • powidła śliwkowe – około 300 g
  • 1 tabliczka posiekanej czekolady deserowej

Miód, cukier i 80 g masła podgrzewamy – powoli doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia i cukru i lekko studzimy. Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy. Przekładamy na szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (ja włożyłam do lodówki) na około 3-4 tygodnie.

Minimum tydzień przed Świętami ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części. Każdą część wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (chyba, że używamy jednorazowych – wtedy nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone blaty smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Kładziemy jeden na drugim. Przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

W małym garnuszku rozpuszczamy 40 g masła, dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładka polewę i dekorujemy piernik. Możemy dowolnie udekorować np. orzechami.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *