Prosta tarta z rabarbarem

dnia

Planowałam upiec ja wcześniej – ale niespodziewanie wyprzedziło ją ciasto z borówkami 🙂 Rabarbar jednak już czekał – więc oto jest – bardzo prosta tarta z rabarbarem.

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 – 5 łodyg rabarbaru (około 400 g)
  • 1 słoiczek (220 g) niskosłodzonej konfitury truskawkowej
  • 30 – 40 g płatków migdałowych

Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z konfiturą. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy i wylepiamy foremkę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Pieczemy „na ślepo” (przykryte papierem do pieczenia i obciążone kulkami ceramicznymi / fasolą) przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na podpieczony spód przekładamy rabarbar z konfiturą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Płatki migdałowe prażymy ns suchej patelni i posypujemy ciasto.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *