Planowałam upiec ja wcześniej – ale niespodziewanie wyprzedziło ją ciasto z borówkami 🙂 Rabarbar jednak już czekał – więc oto jest – bardzo prosta tarta z rabarbarem.
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 4 – 5 łodyg rabarbaru (około 400 g)
- 1 słoiczek (220 g) niskosłodzonej konfitury truskawkowej
- 30 – 40 g płatków migdałowych
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z konfiturą. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy i wylepiamy foremkę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Pieczemy „na ślepo” (przykryte papierem do pieczenia i obciążone kulkami ceramicznymi / fasolą) przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na podpieczony spód przekładamy rabarbar z konfiturą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Płatki migdałowe prażymy ns suchej patelni i posypujemy ciasto.
Smacznego 🙂