Mój Maleńki bardzo lubi wszystko co cytrynowe – w kawiarniach zamawia często tartę cytrynową, lody to często sorbet z cytryn – postanowiłam więc upiec proste ciasto cytrynowe. Ciasto nie wygląda może efektownie, ale jest smaczne – łącząc w sobie rożne smaki – kwaśne ze słodkim i u mnie momentami – niestety gorzkim – bo starłam również ciut białej warstwy skórki z cytryny (pamiętajcie by tego nie robić) 😉 Ciasto dla wielbicieli cytrynowego smaku 🙂
Składniki na małą blaszkę (10 cm x 20 cm):
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy drugie jajko i znowu dokładnie miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut.
Smacznego 🙂