Dziś kolejny przepis z użyciem Toruńskich Pierników. Tym razem proponuje pyszny sernik na zimno z białą czekoladą, ale jej smak zdecydowanie przełamuje piernikowa nuta.
Składniki (na tortownicę o średnicy 17 cm)
- 150 g Katarzynek
- 50 g masła – roztopionego
- 400 g twarogu do sernika (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
- 200 g śmietany 30%
- 3 tabliczki białej czekolady
- cukier z prawdziwą wanilią (10 – 12 g)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka żelatyny
- owoce do dekoracji (u mnie maliny, borówki i winogrona)
Katarzynki rozdrabniamy w blenderze do uzyskania konsystencji piasku. Miksujemy z roztopionym masłem. Szykujemy tortownicę – dno wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym. Wsypujemy masę piernikową i wciskamy w dno formy. Wstawiamy do lodówki na 15 – 30 minut. W tym czasie robimy masę serową. Czekoladę roztapiamy na parze. Łyżkę żelatyny rozrabiamy odrobiną bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody i dokładnie mieszamy. Ubijamy śmietanę. Do ubitej na sztywno śmietany stopniowo dodajemy twaróg (ja dodałam na 2 razy) – cały czas miksując. Dodajemy roztopioną czekoladę, cukier z wanilią oraz przyprawę do piernika – i miksujemy. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Przelewamy na piernikowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia (na minimum kilka godzin). Przed podaniem dekorujemy owocami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂