W tym tygodniu dostałam zamówienie na tartę ze śliwkami. W pierwszej chwili chciałam zrobić wersję najprostszą – kruche ciasto + śliwki, jednak po namyśle dodałam jeszcze cienką warstwę budyniu waniliowego i owsianą kruszonkę. Moim zdaniem tarta wyszła pyszna, tylko delikatnie słodka. Dzieciom bardzo smakowała 🙂 Mam nadzieję, że osobie zamawiającej również 🙂
Składniki:
- 150 g mąki + 1/4 szklanki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła + 25 g masła
- 1 żółtko
- 400 g śliwek – przekrojonych na pół i wypestkowanych
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru (jeśli kupiony budyń jest bez cukru)
Ze 150 g mąki, cukru pudru, 100 g masła i żółtka zagniatamy kruche ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na około półgodziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wyklejamy formę do tarty (wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy „na ślepo” przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni („na ślepo” oznacza że ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą). W czasie gdy spód się piecze robimy budyń – tylko używamy mniejszej ilości mleka niż podana na opakowaniu (u mnie 400 ml zamiast 500 ml) – jeśli budyń jest bez cukru – dodajemy 2 płaskie łyżki. Gdy budyń gęstnieje zagniatamy kruszonkę z 1/4 szklanki mąki, 25 g masła, płatków owsianych i 1/4 szklanki cukru. Na podpieczony spód nakładamy cienką warstwę budyniu. Układamy śliwki i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Smacznego 🙂