Tiramisu

dnia

Wspaniały włoski deser. U nas w domu bardzo często zastępuje tort, jest jednym deserów, o który dzieci proszą najczęściej. W oryginalnej wersji robiony z surowymi jajkami – ja dla bezpieczeństwa opracowałam inną wersję.

Składniki (na naczynie o wymiarach 20 cm x 30 cm):

  • około 1 litra mocnej kawy (może być zwyczajnie zalana wrzątkiem)
  • 3 łyżki amaretto
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • mała filiżanka mocnej kawy z kawiarki lub rozpuszczalnej (ważne żeby była bez fusów)
  • 500 ml śmietany do ubijania (30% lub 36%)
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao do posypania

Zaparzamy około 1 litra mocnej kawy. Dodajemy do niej amaretto. W jednej misce ucieramy mascarpone z cukrem pudrem i małą filiżanką kawy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Łączymy zawartość obu misek i miksujemy na gładki krem. Biszkopty nasączamy w kawie z amaretto (kładąc je na łyżce cedzakowej i zanurzając do połowy wysokości) i układamy ciasno w prostokątnym naczyniu. Gdy mamy całą warstwę biszkoptów – nakładamy połowę kremu i wyrównujemy. Posypujemy dokładnie kakao. W taki sam sposób układamy drugi raz takie same warstwy: nasączone biszkopty, na to krem i całość posypana kakao. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *