Wspaniały włoski deser. U nas w domu bardzo często zastępuje tort, jest jednym deserów, o który dzieci proszą najczęściej. W oryginalnej wersji robiony z surowymi jajkami – ja dla bezpieczeństwa opracowałam inną wersję.
Składniki (na naczynie o wymiarach 20 cm x 30 cm):
- około 1 litra mocnej kawy (może być zwyczajnie zalana wrzątkiem)
- 3 łyżki amaretto
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- mała filiżanka mocnej kawy z kawiarki lub rozpuszczalnej (ważne żeby była bez fusów)
- 500 ml śmietany do ubijania (30% lub 36%)
- 400 g podłużnych biszkoptów
- gorzkie kakao do posypania
Zaparzamy około 1 litra mocnej kawy. Dodajemy do niej amaretto. W jednej misce ucieramy mascarpone z cukrem pudrem i małą filiżanką kawy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Łączymy zawartość obu misek i miksujemy na gładki krem. Biszkopty nasączamy w kawie z amaretto (kładąc je na łyżce cedzakowej i zanurzając do połowy wysokości) i układamy ciasno w prostokątnym naczyniu. Gdy mamy całą warstwę biszkoptów – nakładamy połowę kremu i wyrównujemy. Posypujemy dokładnie kakao. W taki sam sposób układamy drugi raz takie same warstwy: nasączone biszkopty, na to krem i całość posypana kakao. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂