Jakiś czas temu kupiłam silikonową foremkę do pieczenia batoników. Foremka kilka tygodni czekała w szufladzie na swoja kolej i wreszcie nadarzyła się idealna okazja – dziś i jutro moja Maleńka ma mecze Ligi Kadetek. Jej i dzielnym kibicom przyda się zdrowa i pyszna przekąska 😉 Punktem wyjścia był dla mnie przepis dołączony do foremki – jednak całkiem pozamieniałam składniki 😉 Batony wyszły przepyszne – i już musiałam piec druga porcję 🙂
Składniki na 14 batoników:
- 130 g płatków owsianych
- 25 g żurawiny suszonej
- 25 g posiekanych suszonych moreli
- 25 g płatków migdałowych
- 25 g wiórków kokosowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 2 łyżki miodu
- 45 g cukru trzcinowego
W misce mieszamy płatki owsiane, żurawinę, morele, płatki migdałowe i wiórki kokosowe. W garnuszku rozpuszczamy razem masło, miód i cukier. Wlewamy do wymieszanych suchych składników i mieszamy. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Nakładamy do foremki – dokładnie wciskając każdego batonika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez 20 minut. Dopiero gdy batoniki całkiem wystygną – możemy je delikatnie wyciągnąć z foremki.
Smacznego 🙂