Ciasteczka czekoladowe bez glutenu

dnia

Kolejny przepis na małą porcję słodkości 🙂 Kolejny znaleziony u Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl/blog/2016/10/fit-ciastka-choco/ Tym razem – wyjątkowo – w zasadzie bez modyfikacji 😉 Ciasteczka są bezglutenowe, a jeśli użyjecie odpowiedniej czekolady (lub zamienicie ją np na orzechy) – będą również bez laktozy.

Składniki na 9 sztuk:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

W misce miksujemy olej kokosowy z cukrem i cukrem z wanilią. Dodajemy po 1 jajku i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę kokosową z solą, sodą i kakao. Dodajemy do masy z jajkami i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. Łyżką do lodów (lub po prostu lepiąc kulki) nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *