Kolejny przepis na małą porcję słodkości 🙂 Kolejny znaleziony u Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl/blog/2016/10/fit-ciastka-choco/ Tym razem – wyjątkowo – w zasadzie bez modyfikacji 😉 Ciasteczka są bezglutenowe, a jeśli użyjecie odpowiedniej czekolady (lub zamienicie ją np na orzechy) – będą również bez laktozy.
Składniki na 9 sztuk:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce miksujemy olej kokosowy z cukrem i cukrem z wanilią. Dodajemy po 1 jajku i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę kokosową z solą, sodą i kakao. Dodajemy do masy z jajkami i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. Łyżką do lodów (lub po prostu lepiąc kulki) nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13 minut.
Smacznego 🙂