Ciasteczka czekoladowe z pestkami dyni i szczyptą soli

dnia

Ostatnio ciasteczka idą u nas w takim tempie, że czasem nawet nie zdążę zrobić zdjęcia zanim zostają zjedzone 😉 Wczoraj szukając nowego pomysłu – sięgnęłam po książkę prawdziwej specjalistki od słodkości – Nigelli Lawson. Ciasteczka zrobiłam bez jakichkolwiek modyfikacji – wyszły pyszne, w sam raz słodkie i lekko ciągnące – zdecydowanie będziemy je powtarzać.

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 75 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 duże jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli + szczypta
  • 125 g posiekanej czekolady gorzkiej i / lub deserowej (u mnie pół na pół)
  • 50 g pestek dyni

W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, cukier z wanilią i 1/4 łyżeczki soli. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem i cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki cały czas miksując. Wsypujemy posiekaną czekoladę oraz pestki dyni i jeszcze raz miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – w sporych odstępach (ciastka rozpływają się w trakcie pieczenia). Po wierzchu posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasteczka kilka minut na blaszce i dopiero potem przekładamy je na kratkę do studzenia.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *