Najszybsze, najprostsze i – przede wszystkim – najpyszniejsze ciasteczka dyniowe. Jeśli ma się gotowe puree z dyni – ich zrobienie zajmuje (łącznie z pieczeniem) około 15-20 minut. U nas pieczone na okrągło przez cały rok
Przepis znalazłam tu:
http://www.jadlonomia.com/
Poniżej podaję z moimi modyfikacjami – składniki (na około 15 ciasteczek):
Suche składniki:
1 ½ szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli morskiej
Mokre składniki:
¾ szklanki purée z dyni
¼ szklanki delikatnego oleju
¾ szklanki cukru trzcinowego
½ tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
½ tabliczki mlecznej czekolady, drobno posiekanej
W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej miksujemy mokre składniki. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy nieduże porcje (np za pomocą łyżki do lodów). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13 minut.
Smacznego 🙂