Ciastka z batata z czekoladą

dnia

Przy okazji robienia brownie z batata i próbowaniu puree z tego warzywa przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić z niego ciasteczka – wzorowane na ciasteczkach z dyni. Batat leżał i czekał na swoja kolej i oto są – pyszne, lekko piernikowe, sycące. Jutro trafia do naszych śniadaniówek – do szkoły i do pracy 🙂

Składniki na 21 dużych ciastek:

  • 1 duży batat (mój ważył 450 g)
  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 tabliczki czekolady drobno posiekanej (u mnie 1 deserowa i 1 mleczna)

Batata obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy do miękkości – około 10 – 15 minut. Odcedzamy i miksujemy na gładkie puree. W jednej misce mieszamy mąkę, przyprawę, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy cukier trzcinowy z olejem. do oleju i cukru dodajemy puree z batat i jeszcze raz miksujemy. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje łyżką do lodów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *