Przy okazji robienia brownie z batata i próbowaniu puree z tego warzywa przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić z niego ciasteczka – wzorowane na ciasteczkach z dyni. Batat leżał i czekał na swoja kolej i oto są – pyszne, lekko piernikowe, sycące. Jutro trafia do naszych śniadaniówek – do szkoły i do pracy 🙂
Składniki na 21 dużych ciastek:
- 1 duży batat (mój ważył 450 g)
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 tabliczki czekolady drobno posiekanej (u mnie 1 deserowa i 1 mleczna)
Batata obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy do miękkości – około 10 – 15 minut. Odcedzamy i miksujemy na gładkie puree. W jednej misce mieszamy mąkę, przyprawę, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy cukier trzcinowy z olejem. do oleju i cukru dodajemy puree z batat i jeszcze raz miksujemy. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje łyżką do lodów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13 minut.
Smacznego 🙂