Ostatnio mamy straszną ochotę na ciasteczka! Każda porcja znika w ekspresowym tempie! A ja mam teraz mnóstwo zapału do pieczenia oraz szukania i próbowania nowych przepisów 🙂 Tym razem – po raz kolejny – wróciłam do bloga Kingi Paruzel – gdzie znalazłam przepis fit ciasteczka czekoladowe – bez laktozy i bez glutenu (http://kingaparuzel.pl/blog/2016/10/fit-ciastka-choco/ ). Ciasteczka wyszły niezbyt słodkie, bardzo czekoladowe – zdecydowanie dla miłośników czekolady! 🙂
Składniki na 12 ciasteczek:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 12 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy mąkę kokosową, kakao, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy przez około 3 minuty olej kokosowy z obydwoma cukrami. Do tego dodajemy po jednym jajku – za każdym razem miksując przez około minutę. Wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dodajemy posiekana czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Z cista lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Czekamy kilka minut przez zdjęciem z blaszki – potem przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego 🙂