W ostatni weekend stycznia moja Maleńka była wolontariuszką Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy. Razem z koleżanką cały dzień chodziło po mieście i zbierały pieniądze. Żeby w międzyczasie nie zgłodniały – upiekłyśmy fit pieguski z przepisu Anny Lewandowskiej. Wyszły pyszne, sycące. Ciasteczka są bez glutenu, bez laktozy i jedno ma około 150 kcal. Z pewnością będziemy wracać do tego przepisu!
Składniki na 18 piegusków:
- 60 g mąki owsianej
- 40 g mąki ryżowej
- 40 g mąki jaglanej
- 40 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szczypta soli
- 80 g posiekanych orzechów laskowych
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Olej kokosowy lekko podgrzewamy razem z siemieniem lnianym. Dodajemy pozostałe składniki – oprócz orzechów, czekolady i soli. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy. Formujemy ciasteczka (ja zrobiłam to łyżką do lodów) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego 🙂