Fit pieguski Anny Lewandowskiej

dnia

W ostatni weekend stycznia moja Maleńka była wolontariuszką Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy. Razem z koleżanką cały dzień chodziło po mieście i zbierały pieniądze. Żeby w międzyczasie nie zgłodniały – upiekłyśmy fit pieguski z przepisu Anny Lewandowskiej. Wyszły pyszne, sycące. Ciasteczka są bez glutenu, bez laktozy i jedno ma około 150 kcal. Z pewnością będziemy wracać do tego przepisu!

Składniki na 18 piegusków:

  • 60 g mąki owsianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 40 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Olej kokosowy lekko podgrzewamy razem z siemieniem lnianym. Dodajemy pozostałe składniki – oprócz orzechów, czekolady i soli. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy. Formujemy ciasteczka (ja zrobiłam to łyżką do lodów) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *