Kakaowe ciasteczka Nigelli

dnia

Wczorajsze muffiny – zgodnie z przewidywaniami – zniknęły w oka mgnieniu 😉 Dziś pora na ekspresowe kakaowe ciasteczka.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią” (w książce znajdziecie je pod nazwą Herbatniki Babci Boyd).

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 g kakao
  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem. Łączymy zawartość obu misek i miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 5 minut. Następnie zmniejszamy tem[erature do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *