Wczorajsze muffiny – zgodnie z przewidywaniami – zniknęły w oka mgnieniu 😉 Dziś pora na ekspresowe kakaowe ciasteczka.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią” (w książce znajdziecie je pod nazwą Herbatniki Babci Boyd).
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki sody
- 30 g kakao
- 250 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem. Łączymy zawartość obu misek i miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 5 minut. Następnie zmniejszamy tem[erature do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego 🙂