Nie wiem czy wiecie ale 1 marca jest Dzień Masła Orzechowego. O ile nie zjadłabym kanapki z masłem orzechowym – o tyle uwielbiam je jako dodatek do nocnej owsianki oraz wszystkie wypieki z jego dodatkiem 🙂 Dziś zapraszam Was na najprostsze ciasteczka – których podstawowymi składnikiem jest właśnie masło orzechowe. W przepisie – który znalazłam na blogu Moje Wypieki są tylko 3 składniki – ja dodałam od siebie groszki czekoladowe. Ciasteczka wyszły bardzo orzechowe i przepyszne!
Składniki na 15 ciasteczek:
- 280 g masła orzechowego 100%
- 1/3 szklanki ksylitolu (albo cukru lub cukru kokosowego)
- 1 duże jajko
- odrobina deserowych groszków czekoladowych do dekoracji (może byc drobno posiekana czekolada gorzka lub deserowa)
W misce miksujemy masło orzechowe, jajko i ksylitol / cukier. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy groszkami czekoladowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 14 minut (aż ciasteczka będą lekko zarumienione). Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut – potem przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego 🙂