Niemieckie pierniczki Lebkuchen

dnia

Dotychczas piekłam tylko jeden rodzaj pierniczków – na które przepis znajdziecie na blogu już od dawna. W tym roku postanowiłam jednak wypróbować również inne przepisy 🙂 W pierwszej kolejności postawiłam na pierniczki Lebkuchen – bardziej puszyste i lukrowane. Pierniczki te są bardzo smaczną przekąska i zdecydowanie ułatwiają nie podjadanie pierniczków upieczonych do udekorowania choinki 😉 Przepis znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki.

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, migdały, przyprawę, cynamon, proszek i sodę. W garnuszku podgrzewamy miód z masłem – aż masło się rozpuści. Lekko studzimy i wlewamy do suchych składników. Miksujemy wszystko razem. Ciasto odstawiamy na 15 – 30 minut. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Gdy pierniczki lekko przestygną mieszamy cukier puder z gorącą wodą robiąc dość rzadki lukier. Każdy pierniczek zanurzamy w lukrze i odkładamy na kratkę – aż lukier zastygnie.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *