Dziś przed moją Maleńką i jej drużyną bardzo ważny turniej – finały Mazowsza w siatkówce. Spotkają się cztery najlepsze drużyny na Mazowszu i będą przez 2 dni grały o medale oraz o awans do rozgrywek ogólnopolskich. Tak jak w przypadku każdego turnieju – przygotowałam dla mojej Maleńkiej coś słodkiego i pożywnego na szybką przekąskę. Tym razem są to pełnoziarniste ciasteczka pełne różnych zdrowych dodatków.
Składniki:
- 120 g masła, w temperaturze pokojowej
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanej suszonej moreli
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 tabliczka posiekanej czekolady deserowej
W misce miksujemy masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód. Wsypujemy wszystkie dodatki i miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 13 minut.
Smacznego 🙂