Pełnoziarniste ciasteczka z mnóstwem bakalii i czekoladą

dnia

Dziś przed moją Maleńką i jej drużyną bardzo ważny turniej – finały Mazowsza w siatkówce. Spotkają się cztery najlepsze drużyny na Mazowszu i będą przez 2 dni grały o medale oraz o awans do rozgrywek ogólnopolskich. Tak jak w przypadku każdego turnieju – przygotowałam dla mojej Maleńkiej coś słodkiego i pożywnego na szybką przekąskę. Tym razem są to pełnoziarniste ciasteczka pełne różnych zdrowych dodatków.

Składniki:

  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej suszonej moreli
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka posiekanej czekolady deserowej

W misce miksujemy masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód. Wsypujemy wszystkie dodatki i miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 13 minut.

Smacznego 🙂

 

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *