Pieguski

Z moją Maleńką miałyśmy ochotę na jakieś fit ciasteczka. Szukając nowych pomysłów – zajrzałam na niezawodnego bloga Kingi Paruzel – i jak zawsze – nie zawiodłam się 🙂 Znalazłam tam przepis na wegańskie fit pieguski. Ciasteczka wyszły przepyszne! Zniknęły ekspresowo! Z pewnością będziemy często wracać do tego przepisu.

Składniki na 20 ciasteczek:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki mleczka kokoosowego
  • 1/2 małego jabłka startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady

W jednej misce mieszamy roztopiony olej, oba cukry, mleczko i tarte jabłko. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, siemię i sól. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy posiekane czekolady i zagniatamy. Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *