Szybki i łatwy przepis na pierniczki – sprawdzony i używany od lat. Znalazłam go dawno temu w jakimś czasopiśmie (mam tylko wyrwaną kartkę – więc nawet nie wiem z jakiego tytułu i którego roku pochodzi):
Składniki:
– 500 g mąki
– 200 g miodu
– 200 g cukru pudru
– 125 g masła
– 1 jajko
– 1 opakowanie przyprawy do piernika
– 1/2 łyżeczki sody
Mąkę przesiewamy z sodą formując górę. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony miód. Dodajemy przyprawy, cukier puder, masło i jajko. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące. Porcje ciasta wałkujemy, wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8 – 9 minut.
Przepis prosty, ale byłoby mi łatwiej, gdyby przepis był w szklankach, łyżkach itd. Nie dorobiłam się jeszcze wagi kuchennej…
Rewelacyjny przepis. Dzięki Aniu 🙂
Zmniejszyłem tylko ilość cukru o połowę, bo dla mnie było za słodkie 😉
To zawsze można sobie regulować na swój smak 🙂
Proszę bardzo!