Ostatnio częściej sięgam po roślinne mleka i inne wegańskie produkty (choć kawę lubię tylko z klasycznym mlekiem 😉 Przeglądam też wegańskie przepisy – i w ten oto sposób trafiłam na bloga ErVegan https://ervegan.com/. Na pierwszy ogień wybrałam wegańskie ciasteczka marchewkowe – wyszły bardzo smaczne, delikatnie słodkie i rzeczywiście znikają ekspresowo. Ja zrobiłam je w wersji mini – porcje nakładałam małą łyżeczką – miarką. Według moich obliczeń 1 małe ciasteczko ma zaledwie 51 kcal!
Skłądniki na 23 małe ciasteczka:
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli (albo nawet dwie)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka marchewki starej na tarce o małych oczkach (wyszło mi około 100 g marchewki – i były to 2 nieduże sztuki)
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowego)
- garść orzechów pekan (wyszło mi około 20 g)
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąki, sól, przyprawy, ksylitol, erytrytol i proszek. W drugiej misce mieszamy marchewkę z olejem i mlekiem roślinnym. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Małe porcje nakłądamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂