Wczoraj przeglądając Instagram natrafiłam na bardzo szybki i bardzo prosty przepis na domowe „Toffifee” w wersji fit. Przepis zaintrygował mnie na tyle – że musiałam go niemal natychmiast wypróbować 😉 „Toffifee” wyszły zdecydowanie bardziej orzechowe od oryginały – ale absolutnie pyszne! Z pewnością będę je robić często – zwłaszcza, że ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut 🙂
Przepis znalazłam tu: https://www.instagram.com/p/BeV2p-Klk0v/?taken-by=paulina.mogilnicka
Składniki (z podanych proporcji wyszło mi 12 sztuk):
- 3 łyżeczki masła z orzechów ziemnych
- 3 łyżeczki masła z orzechów laskowych*
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 12 orzechów laskowych blanszowanych
- 6 kostek czekolady deserowe
*nie udało mi się kupić masła z orzechów laskowych – więc zrobiłam je sama w kilka minut – blendując blanszowane orzechy.
W garnuszku rozpuszczamy oba masła, olej i miód. Masę przelewamy do foremki (najlepiej silikonowej). Do każdej porcji wkładamy po 1 orzechu laskowym. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch każdego „Toffifee” i ponownie wkładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂