Kakaowe donaty z polewą czekoladową

dnia

Ostatnio zdecydowanie wróciła mi ochota na pieczenie. Na początek oczywiście sięgnęłam po znane i sprawdzone przepisy. Jednym z nich były waniliowe donaty. Smakowały mi tak bardzo, że postanowiłam zrobić ich wersję kakaową. Zamieniłam 1/4 mąki na kakao i minimalnie zmodyfikowałam polewę. W mojej wersjo – żeby miały mniej kalorii – część cukru zamieniłam na erytrytol i ksylitol. Wyszły tak pyszne – że w mijającym tygodniu zrobiłam je dwa razy (zwłaszcza, że robi się je ekspresowo).

Składniki (na 12 – 14 sztuk):

  • 3/4 szklanka mąki pszennej (u mnie pomieszanej z pełnoziarnistą)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie w większości zastąpiony erytrytolem i ksylitolem)
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 tabliczki czekolady (u mnie wymieszana gorzka i mleczna)
  • 2 łyżki dowolnego mleka (u mnie roślinne – z nerkowców lub owsiane)
  • ewentualnie posypki, płatki migdałowe do dekoracji

W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier z wanilią sodę i szczyptę soli. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki (ja mam silikonową więc nie wymaga żadnego natłuszczania) – maksymalnie do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut (do suchego patyczka)

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy donaty lekko przestygną – wyjmujemy je z foremki i zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *