Kulki szarlotkowe

dnia

Uwielbiam książki kucharskie. Lubię je oglądać, wybierać przepis, który zrobię w pierwszej kolejności 🙂 Najnowszą pozycją na mojej półce jest książka „Food Pharmacy. Przepisy” której autorkami są Lina Nertby Aurell & Mia Clase .  Z jednej strony mam mnóstwo sprawdzonych przepisów na tradycyjne wypieki – z których korzystam i którymi się z Wami tutaj dzielę, z drugiej strony – szukam ciekawych pomysłów na desery w wersji fit – lub po porostu zrobione z maksymalnie prostych i zdrowych składników. Zdrowsze słodkości to dla mnie temat, który poznaję od niedawna – i który jako łasuch – z pewnością będę rozwijać 🙂

Z nowej książki pierwszym wypróbowanym przepisem są kulki szarlotkowe. Robi się je błyskawicznie – całość zajęła mi około 10 minut. Rzeczywiście smakują ja mini szarlotki 🙂 Moją porcję już odłożyłam na jutro do kina.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 100 ml płatków migdałowych (w oryginale migdałów wcześniej namoczonych)
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego (w oryginale wanilii w proszku)
  • 5 daktyli (u mnie suszonych i wcześniej namoczonych, w oryginale świeżych)
  • 150 ml płatków owsianych
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Jabłko myjemy i razem ze skórka kroimy na kawałki – usuwając jedynie gniazda nasienne. Wrzucamy do blendera – razem z cynamonem, płatkami migdałowymi, cukrem waniliowym i odsączonymi daktylami. Blendujemy na gęstą masę. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy łyżką. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *