Najprostsze drożdżówki z dżemem

dnia

Przyznaję – wpadłam w drożdżówkowy szał 😉 To wszystko z nadmiaru wolnego czasu – ale lada dzień wracam po świątecznym urlopie do pracy – i wracam do prostych i szybkich deserów. Ostatni przepis w tym roku – drożdżówki – w wersji najprostszej – z ulubionym dżemem – u nas jest to dżem jabłkowy domowej roboty. Prościej już się nie da 😉

Składniki na 10 sporych drożdżówek:

  • 480 g mąki + 3 łyżki
  • 70 g cukru + 1 łyżka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 75 g oleju
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • słoik ulubionego dżemu

Drożdże rozkruszamy do niedużego garnuszka, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki i bardzo dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na około 20 – 30 minut.

W dużej misce mieszamy 480 g mąki, 70 g cukru, sól, 3/4 szklanki mleka, olej i 2 jajka. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dłonie lekko zwilżamy olejem – żeby ciasto się nie kleiło i dokładnie wyrabiamy ciasto – aż będzie sprężyste. Formujemy kulę i przekładamy do miski wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Smarujemy ciasto dżemem. Zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę kroimy ostrym nożem na kawałki po około 3 cm. Kawałki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 – 24 minut. Gdy drożdżówki lekko przestygną z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki wody robimy lukier – którym lukrujemy porozdzielane drożdżówki.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *