Czekoladowe muffiny z buraka

dnia

W tym roku korzystam z kalendarza Ewy Chodakowskiej, w którym na każdy miesiąc jest podany przepis. Propozycją na luty są babeczki z burakiem. Przymierzałam się do nich od początku lutego, ale dopiero teraz znalazłam czas żeby je upiec. Oczywiście – jak zwykle – dokonałam kilku zmian 😉 Muffiny robi się szybko i bardzo prosto, a do tego wychodzą bardzo smaczne i bardzo czekoladowe 🙂

Składniki na 7 sztuk:

  • 140 g ugotowanego buraka
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 60 g suszonych daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady + 50 g na polewę
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pestki granatu do dekoracji

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Połowę tabliczki czekolady (50 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do dzbanka / kielicha blendera wrzucamy buraka, banana, obie mąki, kakao, jajko, masło orzechowe, mleko i proszek do pieczenia. Blendujemy. Dodajemy namoczone i lekko odsączone daktyle oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy raz jeszcze. Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut.

Gdy muffiny lekko przestygną – rozpuszczamy w kąpieli wodnej drugą połowę tabliczki czekolady (50 g). Polewamy każdego muffina roztopiona czekoladą i posypujemy pestkami granatu.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *