Ja zdecydowanie mam teraz ochotę na ciepłe jedzenie, na pieczone desery – dzieci jednak nadal pozostają w letnim klimacie i poprosiły o deser na zimno 😉 Specjalnie dla nich przygotowałam bardzo proste i pyszne babeczki – których zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut
Składniki na 8 sztuk:
- 6 sztuk ciastek typu HIT (co daje 75 g)
- 30 g masła
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 50 g wiórków kokosowych
- dowolne owoce do dekoracji
Ciastka kruszymy na drobny piasek i miksujemy z masłem. Nakładamy do silikonowych foremek do muffinów. Mascarpone ucieramy z miodem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy foremki do lodówki. Gdy masa ciut stężeje – wyjmujemy z foremek i dekorujemy owocami (można też jeść od razu – łyżeczka prosto z foremek – bez czekania aż masa stężeje) 😉
Smacznego 🙂