Mini serniczki z białą czekoladą

Po robieniu świątecznego sernika zostało mi jeszcze trochę sera. Postanowiłam upiec szybkie mini serniczki. Przejrzałam sporo przepisów i w efekcie powstała poniższa propozycja 🙂 Zniknęła ekspresowo – z prośbą o szybką powtórkę.

Składniki (na 6 mini serniczków)

  • 6 sztuk ciasteczek typu Oreo
  • 200 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
  • 125 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (u mnie 40 g)
  • 1 tabliczka białej czekolady + 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy pokrojone / pokruszone 1 ciasteczko Oreo. Czekoladę (1 tabliczkę) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy trzepaczką twaróg, mascarpone, jajko, budyń (proszek) i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Nakładamy do papilotek (aż do wysokości papilotki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gdy serniczki lekko przestygną – rozpuszczamy w kąpieli wodnej 1/2 tabliczki białej czekolady i smarujmy wierzch każdego serniczka. Na czekoladzie układamy owoce.

Gotowe wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *