Muffiny czekoladowe

Po feriach wracamy z nową energią do pieczenia 🙂 Na deser po dzisiejszym obiedzie i na lepszy powrót do szkoły upiekłam muffiny czekoladowe.

Podstawą był ten przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-potrojnie-czekoladowe – jak zawsze wprowadziłam drobne modyfikacje 😉

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju

Polewa: 100 g mlecznej czekolady

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy olej, roztrzepane jajka i jogurt. Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy czekolady i wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę stawiamy na garnuszku z gotująca wodą). Posmarować każdego muffina obficie polewą. Można udekorować wedle uznania.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *