Muffiny dyniowe z czekoladą

dnia

W tym tygodniu dostałam od koleżanki duuuużą dynię (ważyła 6 kg). Z tej dyni powstało sporo puree – oznacza to sporo dyniowych smakołyków na blogu w najbliższym czasie 😉 Zaczynam od muffinów – szybkich i prostych. Punktem wyjścia była dla mnie przepis znalezionych na Moich Wypiekach (https://www.mojewypieki.com/post/muffiny-dyniowe) – jak zwykle dokonałam jednak kilku modyfikacji.

Składniki na 7 sztuk:

  • 125 g mąki pszennej (u mnie pól na pół zwykła i pełnoziarnista)
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g puree z dyni
  • 1 nieduże jabłko starte na tarce o dużych oczkach
  • 150 g posiekanej mlecznej czekolady

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, olej, puree z dyni, jabłko i cukier trzcinowy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *