Muffiny z gruszkami

dnia

Wczoraj zapytałam mojego Maleńkiego co miałby ochotę zabrać w śniadaniówce do szkoły – odparł, że poprosi o pyszne muffiny 🙂 Przygotowałam zatem pyszne wilgotne i puszyste muffiny z gruszkami. Śniadaniówka wróciła pusta – czyli muffiny smakowały 🙂

Przepis znalazłam tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-gruszkami-i-imbirem – zdecydowanie zmniejszyłam jednak ilość cukru.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 35 g cukru trzcinowego + do posypania muffinów przed pieczeniem
  • 140 g gęstego jogurty lub śmietany
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek i oba rodzaje cukru. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z jogurtem, olejem i miodem. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Dodajemy gruszki i mieszamy. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Każdego muffina posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 – 22 minuty.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *