Wczoraj zapytałam mojego Maleńkiego co miałby ochotę zabrać w śniadaniówce do szkoły – odparł, że poprosi o pyszne muffiny 🙂 Przygotowałam zatem pyszne wilgotne i puszyste muffiny z gruszkami. Śniadaniówka wróciła pusta – czyli muffiny smakowały 🙂
Przepis znalazłam tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-gruszkami-i-imbirem – zdecydowanie zmniejszyłam jednak ilość cukru.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 35 g cukru trzcinowego + do posypania muffinów przed pieczeniem
- 140 g gęstego jogurty lub śmietany
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek i oba rodzaje cukru. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z jogurtem, olejem i miodem. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Dodajemy gruszki i mieszamy. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Każdego muffina posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 – 22 minuty.
Smacznego 🙂