Za nami bardzo intensywna majówka – pełna kibicowania i emocji. Na wyjazd – jak zawsze – zabrałam ze sobą smaczne i zdrowe przekąski. Tym razem były to bardzo pożywne muffiny z dużą ilością muesli i czekolady. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki – zamieniłam jednak granolę na muesli i dorzuciłam czekoladę. Zdecydowanie te muffiny zdały egzamin na tym wyjeździe 🙂
Składniki na 10 sztuk:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 ml kefiru
- 1 jajko
- 150 g cukru trzcinowego
- 80 ml oleju
- 200 g muesli
- 60 g posiekanej czekolady (deserowej lub mlecznej)
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy kefir, jajko, cukier i olej. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Dodajemy muesli i posiekana czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂