Muffiny z serem i borówkami

dnia

Dziś zapraszam na pyszne muffiny z warstwą białego sera i borówkami. Są wilgotne, mięciutkie, waniliowe – pyszne!

Przepis znalazłam tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-serem-i-jagodami

Składniki:

  • 60 g oleju
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g borówki amerykańskiej + 25 g do posypania

Nadzienie serowe:

  • 200 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie serowe rozcieramy do uzyskania gładkiej masy.

W misce mieszamy olej, kefir, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą – mieszamy. Wsypujemy borówki i mieszamy. Nakładamy po 1 łyżce ciasta do każdej foremki wyłożonej papilotkami. Na to dajemy po 1 łyżce nadzienia serowego i na wierzch jeszcze odrobinę ciasta. Po wierzchu posypujemy pozostałymi borówkami. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *