Dziś zapraszam na pyszne muffiny z warstwą białego sera i borówkami. Są wilgotne, mięciutkie, waniliowe – pyszne!
Przepis znalazłam tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-serem-i-jagodami
Składniki:
- 60 g oleju
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki kefiru
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g borówki amerykańskiej + 25 g do posypania
Nadzienie serowe:
- 200 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie serowe rozcieramy do uzyskania gładkiej masy.
W misce mieszamy olej, kefir, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą – mieszamy. Wsypujemy borówki i mieszamy. Nakładamy po 1 łyżce ciasta do każdej foremki wyłożonej papilotkami. Na to dajemy po 1 łyżce nadzienia serowego i na wierzch jeszcze odrobinę ciasta. Po wierzchu posypujemy pozostałymi borówkami. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Smacznego 🙂