Tęskniąc za latem i letnimi owocami – przywołujemy ich smak w postaci muffinów z truskawkami 🙂 Puszyste, miękkie, z pyszną migdałową kruszonką. Nam umilą dziś oglądanie Igrzysk Olimpijskich i seans w kinie.
Przepis znaleziony tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-truskawkami-i-migdalowa-kruszonka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
Migdałowa kruszonka:
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugiej misce połączyć roztrzepane jajka, olej i mleko. Zawartość obu misek wymieszać. Dodać truskawki i wymieszać. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami.
Zagnieść kruszonkę i posypać nią każdego muffina.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂