Muffiny z truskawkami i migdałową kruszonką

dnia

Tęskniąc za latem i letnimi owocami – przywołujemy ich smak w postaci muffinów z truskawkami 🙂 Puszyste, miękkie, z pyszną migdałową kruszonką. Nam umilą dziś oglądanie Igrzysk Olimpijskich i seans w kinie.

Przepis znaleziony tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-truskawkami-i-migdalowa-kruszonka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek

Migdałowa kruszonka:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugiej misce połączyć roztrzepane jajka, olej i mleko. Zawartość obu misek wymieszać. Dodać truskawki i wymieszać. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami.

Zagnieść kruszonkę i posypać nią każdego muffina.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *