Od kiedy moje dzieci chodzą do szkoły co roku przed świętami pojawia się dylemat co zanieść do szkoły na świąteczny kiermasz lub klasową wigilię. Od kilku lat oboje zanoszą ulubione świąteczne muffiny piernikowe z czekoladą. Uwielbiamy je wszyscy! W tym roku tym przepisem oficjalnie rozpoczynam okres przedświąteczny 🙂 Przepis znaleziony dawno temu na blogu Moje Wypieki http://www.mojewypieki.com/post/muffinki-piernikowe-z-czekolada
Składniki na 12 muffinów:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 2 nieduże jabłka starte na tarce o dużych oczkach
- 1 tabliczka posiekanej mlecznej czekolady
- 1 tabliczka czekolady deserowej na polewę
- dowolne posypki / orzechy do dekoracji
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąki, proszek, sodę, przyprawę, cukier i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: kefir, mleko, miód, olej i jajko. łączymy zawartość obu misek. Dodajemy starte jabłko i posiekaną mleczna czekoladę. Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Gdy lekko przestygną rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady deserowej i polewamy każdego muffina. Od razu dekorujemy.
Smacznego 🙂