Chciałam zrobić sobie owsiankę na wynos – tak żeby mieć gotowe drugie śniadanie do pracy na kolejnych kilka dni – jednak miałam ochotę na coś nowego. W ten oto sposób zrobiłam owsiankę na wynos w wersji czekoladowe – z malinami i płatkami migdałowymi. Wyszła mało słodka, mocno czekoladowa i posmakowała nawet tym, którzy nie przepadają za owsiankami. Nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć ją za kilka dni 😉
Składniki na 9 porcji (foremka 20 cm x 20 cm):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 15 g wiórków kokosowych
- 10 g cukru z wanilią
- 2 łyżki kakao
- 300 g malin (mogą być mrożone)
- 20 g posiekanej gorzkiej czekolady
- płatki migdałowe do posypania
W misce mieszamy płatki, mleczko, jajka, miód, wiórki, cukier i kakao. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny (jeśli mamy ich więcej – możemy też dać do środka), posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Smacznego 🙂