Kakaowa komosanka z owocami

dnia

Kilka dni temu – w związku z różnymi problemami zdrowotnymi – zaczęłam przestawiać się z jedzenie pięciu posiłków dziennie na cztery. Żeby ułatwić sobie zadanie – kupiłam dwa gotowe jadłospisy ze strony https://ogarnijhashimoto.pl/ Podstawową zmianą było przejście na zdecydowanie większe śniadania – w wersji na słodko (wcześniej pierwsze śniadanie było na słono). Wypróbowałam już kilka przepisów – muszę przyznać że są smaczne i są fajną odmianą od dotychczasowych. Dziś podzielę się jednym z nich – przepisem na kakaową komosankę – z moimi modyfikacjami.

Składniki z 1 porcję (około 400 kcal):

  • 35 g komosy (quinoa)
  • 20 g kaszy manny (w oryginale były to nasiona chia)
  • 1 łyżeczka kakao
  • szklanka mleka roślinnego (u mnie z nerkowców pół na pół z owsianym)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • owoce do posypania (u mnie 1 truskawka i garść borówek)
  • posiekane orzechy do posypania (u mnie 10 g orzechów laskowych)

Do garnuszka wsypujemy komosę, kaszę, kakao. Zalewamy mlekiem roślinnym i dodajemy syrop klonowy. Gotujemy na wolnym ogniu aż komosa napęcznieje (u mnie około 9 minut – jeśli komosanka robi się bardzo gęsta – dolewam ciut gorącej wody). Przekładamy do miski – posypujemy owocami i orzechami.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *