Na Instagramowych profilach @mrfit_trener i @t.a.t.i.t.a.t.i wypatrzyłam omlet owsiano – bananowy. Przepis zachęcił mnie do jego wypróbowania. Od siebie dodałam kilka drobnych modyfikacji. Zasadniczo dłuższy miałam też czas pieczenia… Nie zmienia to tego, że omlet wyszedł pyszny i sycący! Zaledwie kilka dni po pierwszej próbie zrobiłam powtórkę – tak bardzo mi posmakował 🙂
Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm (dla mnie to są 3 porcje):
- 100 g płatków owsianych górskich
- 150 g Skyru naturalnego
- 1 dojrzały banan
- 4 jajka
- 1 płaska łyżka erytrolu
- owoce (u mnie mrożone maliny i jagody)
Do dzbanka blendera wrzucamy wszystkie składniki oprócz owoców i blendujemy. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego 🙂