O tej porze roku drugie śniadania jem zawsze na ciepło. Ostatnio moja Maleńka znalazła przepis na wegańską pieczoną owsiankę czekoladową. Zapach w kuchni gdy ją robiła był wspaniały. Przeliczyłam więc proporcje – tak by owsianka idealnie pasowała mi na drugie śniadanie (porcja ma około 240 kcal). Wyszła pyszna i na pewno będę ją powtarzać!
Składniki na 1 porcję:
- 80 ml mleka migdałowego
- 35 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka surowego kakao (które jest intensywniejsze w smaku od zwykłego)
- dowolne owoce – u mnie borówki i truskawki
- ciut groszków czekoladowych / posiekanej gorzkiej czekolady
W misce mieszamy mleko, płatki, syrop klonowy i kakao. Wsypujemy mniej więcej połowę owoców oraz połowę groszków czekoladowych i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej miseczki żaroodpornej. Na wierchu kładziemy resztę owoców i groszków czekoladowych. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut.
Smacznego 🙂