Pieczony omlet sernikowy

dnia

Kilka dni temu polecałam Wam książkę „Lunchbox na każdy dzień” – której autorką jest Malwina Bareła. Tydzień temu ukazała się druga część tej książki, którą bez wahania kupiłam od razu. Jako pierwszy postanowiłam wypróbować przepis na pieczony omlet sernikowy – i wiecie co – jest dużo prostszy i szybszy, a jednocześnie jeszcze pyszniejszy niż ten poprzedni! Dziś miałam go w pracy na drugie śniadanie – zjadałam lekko ciepły – po podgrzaniu w mikrofali – i był przepyszny! Już nie mogę się odczekać jutra – bo czeka w lodówce druga porcja 😉 W książce poniższe proporcje są podane jako 1 porcja – dla mnie to zbyt dużo – więc upieczony omlet podzieliłam na 2 połówki – na 2 dni. Moje modyfikacje – zmniejszyłam ilość cukru / erytrolu i jednocześnie jego część zamieniłam na cukier z prawdziwą wanilią.

Składniki na 1 dużą porcję / 2 małe (u mnie foremka 23 cm x 15 cm):

  • 125 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru / erytrolu
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g mąki owsianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do dekoracji – owoce u mnie maliny i borówki + np. płatki migdałowe
  • ciut oleju do posmarowania foremki (u mnie kokosowego)

Foremkę smarujemy olejem. W dzbanku blendera blendujemy razem twaróg, jajka, oba cukry, mąkę i proszek. Przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy owoce i płatki migdałowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *