Pudding chia z masłem orzechowym i owocami

dnia

W Warszawie jest teraz dosyć upalnie i z moja Maleńka miałyśmy ochotę na pudding chia – zwłaszcza, że wybór owoców sezonowych jest teraz ogromny! Wiedząc, że moja Maleńka jest wielbicielką masła orzechowego – postanowiłam zrobić pudding z jego dodatkiem. Wyszedł pyszny i bardzo sycący! Moim zdaniem dodatek masła orzechowego pasuje tu idealnie 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • dojrzały banan
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 łyżki nasion chia
  • 150 – 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • dowolne owoce (u mnie truskawki, borówki, nektarynka)

Wieczorem poprzedniego dnia: banana rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny – żeby nie ciemniał. Dodajemy nasiona chia, jogurt naturalny, miód i masło orzechowe. Wszystko mieszamy i nakładamy do dwóch pucharków / szklanek / miseczek (możemy wcześniej udekorować te pucharki / szklanki / miseczki udekorować cienkimi plasterkami owoców – w moim przypadku nektarynki i truskawek). Wstawiamy na noc do lodówki.

Rano: dodajemy na wierzch ulubione świeże owoce.

Smacznego 🙂

P.S. Druga porcja spokojnie może postać w lodówce do kolejnego dnia – na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy.

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

3 komentarze Dodaj własny

  1. O jaaa. Ten pudding musi być fantastyczny 😁Ciekawi nas jak smakowałby z naszym masłem pistacjowym 🙂

    1. Ania Zawal pisze:

      Nigdy nie jadłam masła pistacjowego – koniecznie muszę spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *