W Warszawie jest teraz dosyć upalnie i z moja Maleńka miałyśmy ochotę na pudding chia – zwłaszcza, że wybór owoców sezonowych jest teraz ogromny! Wiedząc, że moja Maleńka jest wielbicielką masła orzechowego – postanowiłam zrobić pudding z jego dodatkiem. Wyszedł pyszny i bardzo sycący! Moim zdaniem dodatek masła orzechowego pasuje tu idealnie 🙂
Składniki na 2 porcje:
- dojrzały banan
- odrobina soku z cytryny
- 3 łyżki nasion chia
- 150 – 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- dowolne owoce (u mnie truskawki, borówki, nektarynka)
Wieczorem poprzedniego dnia: banana rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny – żeby nie ciemniał. Dodajemy nasiona chia, jogurt naturalny, miód i masło orzechowe. Wszystko mieszamy i nakładamy do dwóch pucharków / szklanek / miseczek (możemy wcześniej udekorować te pucharki / szklanki / miseczki udekorować cienkimi plasterkami owoców – w moim przypadku nektarynki i truskawek). Wstawiamy na noc do lodówki.
Rano: dodajemy na wierzch ulubione świeże owoce.
Smacznego 🙂
P.S. Druga porcja spokojnie może postać w lodówce do kolejnego dnia – na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy.
O jaaa. Ten pudding musi być fantastyczny 😁Ciekawi nas jak smakowałby z naszym masłem pistacjowym 🙂
Nigdy nie jadłam masła pistacjowego – koniecznie muszę spróbować 🙂
Koniecznie 😁