Kolejny pomysł na pyszne i sycące drugie śniadanie na ciepło.
- 45 g ryżu jaśminowego
- 180 g mleka kokosowego (napoju)
- 1 nieduże jabłko
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 2 – 3 połówki orzechów pekan
Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy ryż i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy – od momentu gdy zacznie wrzeć – tyle czasu ile wymaga ryż (mój potrzebował 10 minut). Gotujemy na wolnym ogniu – od czasu do czasu mieszając i pilnując by nie zabrakło mleka. Jeśli mleka jest już mało – dolewamy trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotujemy dodajemy cynamon i syrop klonowy. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 1 – 2 minuty. Przekładamy do miseczki – posypujemy pokrojonym jabłkiem i orzechami pekan.
Smacznego 🙂
P.S. Taka porcja ma około 265 kcal – jak dla mnie w sam raz na drugie śniadanie