Ryż na mleku kokosowym z jabłkiem i cynamonem

dnia

Kolejny pomysł na pyszne i sycące drugie śniadanie na ciepło.

  • 45 g ryżu jaśminowego
  • 180 g mleka kokosowego (napoju)
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 – 3 połówki orzechów pekan

Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy ryż i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy – od momentu gdy zacznie wrzeć – tyle czasu ile wymaga ryż (mój potrzebował 10 minut). Gotujemy na wolnym ogniu – od czasu do czasu mieszając i pilnując by nie zabrakło mleka. Jeśli mleka jest już mało – dolewamy trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotujemy dodajemy cynamon i syrop klonowy. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 1 – 2 minuty. Przekładamy do miseczki – posypujemy pokrojonym jabłkiem i orzechami pekan.

Smacznego 🙂

P.S. Taka porcja ma około 265 kcal – jak dla mnie w sam raz na drugie śniadanie

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *