Scones

dnia

W poprzednim roku szkolnym dzieci miały w weekendy albo treningi o 8:00, albo turnieje – więc nie było okazało do późniejszych leniwych weekendowych śniadań. Na szczęście w tym roku szkolnym trening jest tylko w sobotę i to dopiero o 12:30. Dzięki temu i w soboty i w niedzielę szykujemy sobie na śniadanie pankejki, albo domowe bułeczki – scones. Nie są to typowe bułki na drożdżach – bardziej lekko słodki wypiek na proszku do pieczenia. Lubimy je jednak bardzo i ostatnio pieczemy je bardzo często! Przepis znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki – pominęłam jednak rodzynki bo za nimi nie przepadamy 😉

Składniki na 15 niedużych bułeczek:

  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • mleko – tyle by razem z roztrzepanymi jajkami wyszło 250 ml płynu

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek sól i cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy / miksujemy. Dodajemy jajka z mlekiem i wyrabiamy ręką. Wałkujemy grubo – na około 1,5 cm. Szklanka wycinamy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Smacznego

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *